Introductie

In de Talentmonitor onderzoeken de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hoe de loopbanen van Noordelijke Nederlanders eruit zien. Waar groeien ze op? Wat voor studiekeuzes maken ze? Waar gaan ze werken na afstuderen? Wat voor veranderingen maken ze door tijdens hun werkende leven?

Voor de analyses uit de Talentmonitor maken we gebruik van gegevens uit de  microdata  van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Meer lezen over onze methoden, definities en bronnen? Klik hier.

Hieronder laten we een aantal kern-statistieken zien. Deze komen elk uit een uitgebreidere analyse, in een storyboard op onze website. Al onze storyboards kun je vinden onder “Archief”, onder de gele knop hierboven.

Van opgroeien naar uitvliegen

Hoe gebonden zijn mensen aan de regio? Gaan jongeren die in het Noorden opgroeien ook wonen en werken in het Noorden of vertrekken ze naar andere delen van het land ? In deze sectie van de Talentmonitor behandelen we vragen rondom opgroeien en uitvliegen in het Noorden van het land.

Een voorbeeld van een analyse in dit onderwerp is ons onderzoek naar “Stayrates”. Per gemeente kijken we hier welk percentage van de jongeren dat daar is opgroeid, daar ook op latere leeftijd nog woont. De resultaten staan weergegeven in kaarten zoals hiernaast. We splitsen deze stayrates ook uit naar opleidingsachtergrond: zijn jongeren met een mbo-opleiding meer of minder geneigd in dezelfde gemeente te blijven als jongeren met een hbo diploma? Zie hier voor de uitgebreide analyse naar opgroeien en uitvliegen.