Zorgtekorten vormen een groeiend probleem, niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen. Deze tekorten ontstaan door een disbalans tussen de toenemende vraag naar zorg en het beperkte aanbod van zorgpersoneel. De vergrijzing speelt hierbij een grote rol, omdat hierdoor de vraag naar zorgdiensten blijft stijgen. Tegelijkertijd kampt de zorgsector met een te lage instroom van nieuwe werknemers en het verlies van ervaren krachten, waardoor de druk op de sector verder toeneemt. De impact van de Covid-19-crisis heeft deze situatie bovendien verergerd, wat de uitdagingen voor de zorgsector nog urgenter maakt.
Om deze problematiek beter te begrijpen, presenteren we in deze Zorgtalentmonitor een aantal statistieken en kaarten. Deze data helpen om inzicht te krijgen in de arbeidsmarktdynamiek binnen de zorgsector. We richten ons hierbij specifiek op de transities die werknemers maken. We kijken vooral naar de uitstroom van de zorg, om te helpen begrijpen hoe we huidig personeel kunnen behouden. Door te analyseren hoe deze uitstroom plaatsvindt, hopen we bij te dragen aan oplossingen die helpen om huidig personeel beter te behouden en de sector veerkrachtiger te maken.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Femke Cnossen, Sierdjan Koster en Arjen Edzes van de Rijksuniversiteit Groningen en biedt waardevolle inzichten voor het aanpakken van deze urgente uitdagingen. Zij onderzochten alle werknemers in de zorg in 2015 (1.2 miljoen), die ze jaarlijks volgden tot 2021: wie blijft in de zorg werken, wie verlaat de zorg en waar gaan zij dan heen? Er wordt gekeken naar peroonskenmerken zoal geslacht en leeften, en onderwijsachtergrond zoals niveau en richting. Daarnaast wordt in veel analyses de vergelijking gemaakt met twee andere sectoren, om de zorgdynamiek in context te plaatsen. Dit zijn de onderwijssector, net als de zorg en publieke dienstverleningssector, en de financiele dienstverlening, een van de zakelijke dienstverleningssectoren. Deze informatie is afkomstig uit microdata van het CBS.
Structuur
We kijken eerst naar het geografisch aspect van zorgtekorten. Is het probleem groter in bepaalde regio’s van Nederland? En is er een verschil tussen stad en platteland? Daarna gaan we naar een paar grafieken kijken die de uitstroom in de zorgsector vergelijkt met de uitstroom van twee andere sectoren: finance en onderwijs. Zo kunnen we een beter beeld krijgen of de zorgsector dynamiek anders is dan de dynamiek van andere sectoren. We kijken specifiek naar de onderwijs sector omdat dit ook een publieke sector is, en finance om een vergelijking te trekken met een vrijmarktsector. Ten slotte gaan we kijken naar twee flowcharts die laten zien in welke sectoren mensen terecht komen als ze de zorgsector verlaten.