Sandra wordt via Tinder verliefd op Dennis. Dennis werkt als stratenmaker in Amsterdam. Hij vraagt of ze een keer mee wil om hem te ondersteunen met het stratenwerk. En dat lijkt haar wel wat. Ze is nu oppervrouw. Het is een succesformule; de verkering en ook hun werkverhouding.
Twee zussen hebben het staalbedrijf van hun vader overgenomen. Hun vader heeft hen alle kneepjes van het vak geleerd. Ze vinden het prachtig werk.
Anita heeft van haar hobby wandklimmen haar werk gemaakt. Ze klimt op daken van woningen en bedrijven om zonnepanelen te installeren.
Deze vrouwen schitteren in het programma Vrouwen die Bouwen (NPO3). De makers ervan hebben op een briljante manier de technische wereld aantrekkelijk gemaakt voor vrouwen. Het zijn mooie en inspirerende verhalen. Persoonlijk houd ik ook van de flauwe grappen van de man die alles aan elkaar praat.
Er zijn veel initiatieven om het personeelstekort in de techniek te verkleinen en om deze sector voor vrouwen aantrekkelijk te maken. Hogescholen werken samen met bedrijven en overheden.
Mooie initiatieven, zeker. Maar het is niet voldoende om meer vrouwen in de techniek te krijgen.
Wij -ouders, ooms, tantes, buren- hebben een nog grotere rol hierin. Het begint bij de opvoeding en de manier waarop kinderen worden gestimuleerd en gefaciliteerd in hun interesses.
Misschien heb je een dochter of een buurmeisje dat niets van barbiepoppen wil weten maar liever mooie gebouwen maakt van lego. Is je nichtje heel erg geïnteresseerd in hijskranen? Of zou ze -net als Anita- installatiewerk willen doen? Zeg dan niet: ‘Ach joh, dat is mannenwerk, niets voor vrouwen!’
Wees nieuwsgierig naar haar interesses en vraag door. Ga met je nichtje of dochter op pad, geef hen op voor creatieve workshops en laat zien welke kansen er zijn in de technische wereld voor vrouwen.
Stimuleer vrouwen die willen bouwen!