Tijdens het zappen kwam ik het programma Holland’s Got Talent tegen, een programma waarin iedereen -van jong tot oud- on-stage zijn of haar talent mocht laten zien. Een 4-koppig jury oordeelt of het ‘talent’ naar een volgende ronde mag. Een man van een jaar of 60 kwam op het toneel met zijn hondje achter hem aan. Hij had een hoepel in zijn hand. Met veel bombarie en harde muziek liet de man aan het publiek en de jury zien hoe het beestje door een hoepel sprong. Ik vond het een vreemde act, zelfs wat stom. Maar het publiek juichte enthousiast en twee juryleden gaven de man (of de hond..?) groen licht.

Had deze man nu een talent? Wanneer is er eigenlijk sprake van een talent?

Ik vroeg een aantal collega’s naar hun mening.

Een talent is iemand die -in vergelijking tot anderen of ten opzichte van een norm -erboven uitsteekt, die van nature excelleert op een bepaald onderwerp of vaardigheid en daar ook energie van krijgt. Bijvoorbeeld iemand die heel goed gitaar speelt, of die heel goed kan tekenen of een hele goede bruggenbouwer. Vaak is deze persoon zich niet eens bewust van zijn talent, terwijl anderen het vol bewondering aanschouwen.

Maar, zo benadrukken mijn collega’s, in essentie heeft iedereen talent. Motivatie, houding en skills zijn van belang bij de ontwikkelbaarheid van je eigen talent. Een paar randvoorwaarden.

Het is dus niet simpel om vast te stellen wat nu precies een talent is. Daarvoor moet je immers eerst bepalen wat de norm is, oftewel wat het niveau van de gemiddelde persoon is. De norm voor het goed door de hoepel kunnen springen ken ik niet. De man was tevreden. Hij straalde bij de mooie complimenten van de jury en verliet met een prachtige glimlach het toneel.

Hoe talentvol is dat?