Werk in een stad is anders dan werk in een dorp. Grote steden bieden bijvoorbeeld meer kansen om specialist te worden. In een dorp is er vaak alleen een huisarts met brede kennis die alle patiënten behandelt terwijl een grotere stad ruimte biedt aan medisch specialisten die zich richten op hartoperaties. Dit idee sluit aan bij de theorie van stedelijke hiërarchie: specialistische beroepen kunnen alleen in grotere steden bestaan vanwege de benodigde schaalgrootte.
Niet alleen tussen beroepen, maar ook binnen beroepen kunnen er verschillen bestaan. Een docent op de lagere school heeft overal min of meer dezelfde vaardigheden nodig, maar advocaten of accountants in een grote stad houden zich waarschijnlijk vaker bezig met meer gespecialiseerde en wellicht meer ingewikkelde taken dan hun collega’s op andere plekken. Dit wijst erop dat beroepen in dichtbevolkte gebieden complexer zijn.
Deze grotere complexiteit vertaalt zich in een breder scala aan benodigde vaardigheden, zoals communicatieve, digitale en analytische vaardigheden. Werknemers in steden moeten vaak meerdere soorten vaardigheden combineren, wat hun werk uitdagender maakt.
Om dit idee te testen, analyseren we het aantal gevraagde vaardigheden in baanbeschrijvingen in Nederlandse vacatures. We gebruiken daarvoor vacatures die online hebben gestaan in 2018 en verzameld zijn door HR-software bedrijf Textkernel. Textkernel classificeert belangrijke informatie uit de vacature zoals het type beroep, de locatie, het benodigde opleidingsniveau en, cruciaal voor onze analyse, de gevraagde vaardigheden. Door het gebruik van supervised machine learning technieken worden vaardigheden uit baanbeschrijvingen gefilterd en gestandaardiseerd.
Om er achter te komen of banen in steden complexer zijn vergelijken we de vraag naar vaardigheden binnen beroepen terwijl we controleren voor variabelen zoals opleidingsniveau en bedrijfsgrootte. Uit de resultaten blijkt dat het aantal gevraagde vaardigheden per baan stijgt naarmate de stad groter is. Voor een vergelijkbare baan heb je in de stad dus meer skills nodig.
Stedelijke banen vragen ook om een grotere diversiteit aan vaardigheden. Professionele vaardigheden worden vaker gecombineerd met communicatieve en digitale vaardigheden. Dit laat zien dat werken in de stad veeleisender is. Een baan in de stad is complexer dan een vergelijkbare baan buiten de stad. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt: werknemers met specifieke of zeldzame combinaties van vaardigheden hebben meer kans op een baan in een grote stad.
Deze resultaten geven een gedeelte van de verklaring waarom stedelijke lonen vaak hoger liggen: complexere banen rechtvaardigen immers een hoger salaris. Ook laten de resultaten zien dat de vraag naar arbeid regionale ongelijkheid kan vergroten. Werknemers met specialistische vaardigheden hebben meer kans hebben om een passende baan te vinden in de stad.
Lees het volledige artikel hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166046225000110